Uzakdoğu’nun Çatalı

Çin çubuğu ismini verdiğimiz gereç aslında yanlış bir kullanıma sahiptir çünkü bu çubuklar Çin, Japonya ve Kore’de farklı şekilde evrilmiştir.

Öncelikle Çinlilerin kullandığı çubuklardan bahsedelim. Resimde en altta görüldüğü gibi Çin çubukları diğerlerinden daha uzun ve küt bir uca sahiptir. Bunun nedeni yemeklerin Çin’de dönebilen yuvarlak bir masada yenmesi ve genelde bu masaların kalabalık olmasıdır. Tahmin edilebileceği gibi masada oturanların bütün yemeklere ulaşabilmesi gerekiyor. Bu kültürün sonucu olarak da kullandıkları çubuklar diğerlerine göre daha uzun. Ayrıca çubukların daha büyük olması sayesinde tek seferde daha fazla yemek alabiliyorlar.

Japonların çubukları ise resimde en üstte görüldüğü üzere hem diğerlerinden daha kısa, hem de daha sivridir. Çubukların bu şekli Japonların yediği yemeğin türüyle alakalı. Japonya bir ada ülkesi olduğu için yemek kültürlerinin büyük bir bölümünü deniz ürünleri oluşturuyor. Durum böyle olunca yemeği yerken ayıklamaları gereken kılçık ve benzeri bir sürü parça oluyor. Çözüm olarak da ucu sivri çubuklar kullanmaya başlıyorlar. Kısacası çubukların yemek yerken içindeki istenmeyen öğeleri cımbız gibi ayıklama gibi bir özelliği var.

Son olarak Kore’ye baktığımızda alışılanın aksine metal çubuklar kullandıklarını görüyoruz. Bunun nedeninin çok eskiden kalan bir kültürün devamı olduğu düşünülüyor. Eski Çin ve Kore’de yemeğe zehir katılmışsa bunların gümüş sayesinde fark edileceğine inanılıyor. Bu nedenle Çin imparatorları ve Kore kralları yemeklerini yerken gümüş çubuk kullanıyor. Günümüzde bu kültürü devam ettirdiği düşünülen Kore, yemeklerini paslanmaz çelikten yapılmış çubuklarla yiyor. Ayrıca diğer ülkelerden farklı olarak Koreliler pilav yerken isteğe göre kaşık kullanabiliyorlar. Bu nedenle Kore’de çubuklar genellikle yanlarında bir kaşıkla beraber satılıyor.

Tuna Aykent Tunçman

tuna.tuncman@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikler Korumalıdır