“Yemek fotoğrafçılığı nedir? Nasıl çekilir?” diyerek direk yemek fotoğrafçılığına giriş yapmadan önce kısa bir fotoğraf tarihi ve son senelerde nasıl popülerleştiği hakkında bilgi vermem gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte insanlar mutlu anlarını saklamak için yöntemler arayışına girmiştir. 1800lerde bazı kimyasallar kullanarak yüzeyler üzerinde bunu başarabileceklerini keşfetmeleri üzerine fotoğraf sanatı ortaya çıkmıştır. Fotoğrafçılık çok geç bulunması nedeniyle günümüzde bile gelişimini tamamlayamamış bir sanat çeşitidir. Bu gelişim sürecinde fotoğraflar farklı dallara ayrılmıştır. Yemek fotoğrafı da bu dallardan biridir ve sosyal medyanın gelişmesine paralel bir şekilde çekilen yemek fotoğrafı sayısı da artmaktadır. Her fotoğrafta olduğu gibi yemek fotoğrafında da dikkat edilmesi gereken en önemli iki şey ışık ve kompozisyondur. İkisinden biri kötü ayarlanırsa çekilen fotoğraf estetik görünmeyebilir.

Nasıl bir makine ve lens seçimi yapmalıyım?
Manuel ayarlama yapabileceğimiz fotoğraf makineleri çalışmalarımızın imaj kalitesi açısından önemlidir. Lens seçiminde ise keskinlik açısından zoom lenslere göre daha iyi sonuçlar verdiği için prime(sabit açılı) lensler tercih edilir. Ancak prime lensimizin olmaması yemek fotoğrafı çekilemeyeceği anlamına gelmez. İyi bir zoom lenste iş görecektir.
Çekilen yemeğin tazeliği ne kadar önemlidir?
Yemek fotoğrafının güzel olması için önemli ipuçlarından biri tazeliktir. Mümkünse yemeğin soğumadan dumanı üzerinde çekilmesi ve çekilecek yemeğin az ya da orta pişmiş olması tercih edilmelidir. Bunun nedeni pişme süresi arttıkça yemeklerin tazeliğini kaybetmesidir.


Fotoğraf çekerken ışığı nasıl kullanmak gerekir?
Yemek fotoğrafçılığında genellikle yapay bir ışık kaynağı kullanılması tercih edilmez. Pencere önü yemek fotoğrafçısı için en önemli mekandır. Yemek ışığı arkasında alacak şekilde penceremin önüne yerleştirilir. Ancak bu yemeğin ön bölümünde istenmeyen gölgeler oluşmasına neden olur. Bunun için beyaz kağıt, strafor köpük, fotoblok, gümüş reflektör gibi yan ekipmanlar kullanılabilir. Bu yansıtıcılarla yemek üzerinde oluşan istenmeyen gölgeler azaltılabilir.
Kadrajımı nasıl oluşturmalıyım?
Fotoğrafın her alanında olduğu gibi yemek fotoğrafçılığında da kesin kurallar yoktur. Fotoğraf yukarıdan, 45° açıyla veya yemeğin bulunduğu zeminle aynı açıdan çekilebilir. Bu çekimler yapılırken stabil bir tripod kullanılması fotoğrafçının işini kolaylaştıracağı için ışığa ve kompozisyonun ayarlanmasına vakit harcayabilir.
Kompozisyonun fotoğraftaki önemi nedir? Yemek fotoğrafında kompozisyon nasıl oluşturabilirim?

Kompozisyon fotoğraftaki kilit öğelerden biridir. Fotoğrafın estetik açıdan güzel görünmesindeki payı çok büyüktür. Fotoğrafçılığın genelinde kullanılan altın oran yemek fotoğrafçılığında da sıkça kullanılmaktadır. Yandaki fotoğrafta altın oranın nasıl kullanılması gerektiğiyle ile ilgili güzel bir örnektir. Fotoğraftaki netlik 1/3 çizgilerinin kesişiminde olup kurabiyeler bu bölgeye yerleştirilmiştir. Ancak yemek fotoğrafında sadece 1/3 kuralına uymak kompozisyonu tamamlayamaz. Yemeklerin çekildiği masa, tabak gibi ürünler eski ya da eski görünümlü tahta malzemelerden seçilerek; yansıması daha az olduğu ve fotoğrafa otantik bir görünüm kattığı için eski çatal, kaşık, bıçak gibi materyaller kullanılarak; bez ve kumaş parçalarının kullanarak kompozisyonumuzu tamamlayabiliriz.
Yeni başlayanlara ufak öneriler
- Yeniliklere ve yeni şeyler denemeye açık olun.
- Kompozisyon üzerine çalışmalar yapın.
- Işığı nasıl daha iyi kullanabileğinizi öğrenmek için farklı koşullarda ve
- ortamlarda fotoğraf çekin.
- Fotoğraf çekmekten asla vazgeçmeyin.
Yemek fotoğrafçılığı hakkındaki bu yazının oluşturulmasındaki yardımları için yemek fotoğrafçısı Barış Can Delice’ye teşekkür ederim. Çalışmalarına www.bariscandelice.com ve instagram.com/bariscandelice’den ulaşabilirsiniz.
Işığınız bol olsun.
Eray Efe
erayyefee@gmail.com