Çay Kokan Dizeler

Eğer siz de “Bir çay koy, gelirim.” diyenlerdenseniz, sizi böyle alalım. Yazıyı okumaya başlamadan önce mutfağa gidip bir demlik çay koymanız naçizane tavsiyelerimiz arasında. İçeride demlik fokurdarken ve çayın o taze kokusu buram buram burnunuza gelirken biraz maziye gidelim anılar ilişsin masaya. Siz anıları yad ederken biz de biraz Cemal Süreya’ya kulak verelim.

“Benim şiirlerim çay kokar
Düşlerim de sade sen
Demlikte nefesin
Bardakta gamzen”

Bir demlik çay ilhamıdır şairin ve bazı şiirlerin her dizesi çay kokar. Bir demlikten bir çay bardağına dökülen tek şey dem ile su değildir asla. Hayatla olan kavgamız, kendimizle savaşımız, tüm günün yorgunluğu, biraz dostluk, biraz sohbet ve geleceğe kalacak anılar akar. Çay dolan her bardak, o bardaktan alınan her yudum habercisidir umudun. Cezmi Ersöz der ki:

“Çay henüz her şey bitmedi demektir.”

Bu da geçer dedikleri anda, biz bütün ümitlerimizi yitirip kim ne derse desin geçeceğine dair inancımızı tüketmişken bir çay bardağına takılı kalır hayat. İşte o zaman hatırlar insan hala nefes alıyorsa bir şeyleri değiştirmek için şansının her daim var olduğunu. Bu sebeple çay bir başka kıymetlidir bizde.
Bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı vardır derler. Peki bir bardak çaya ne değer biçersiniz? Cemal Süreya vermiş hakkını çayın, almış hatrını arşa çıkarmış.

“İki çay söylemiştik orda biri açık
Keşke yalnız bunun için sevseydim seni.”

Çayın arası kalabalıkla iyidir derler. Bir bardak çay bazen özür bazen af diler. Kırgınlıkları alır, kim varsa burukluk taşıyan, sevgiyle kucaklar. Kalabalıkla arasının iyi olma sebebi budur belki. Küslüklere panzehirdir çay. Bütün bunlara rağmen bir yanımız Oğuz Atay’dır bizim. Ve biz çayın yalnızlığa iyi gelen tarafını da severiz.“Biz çayın yalnızlığa iyi gelen tarafını da severiz. Avuçlarken ince belli bardağı, hücrelere kadar hissettiren sıcaklığında unuttuk yalnızlığı.”

Ne güzel şey dizelere, satırlara yudum yudum çay saklamak. Keşke birileri hep şiir yazsa ve o şiirler de çay koksa. Biz razıyız bir demlik çay koymaya.

“Yazsam okusam, okusam yazsam, biri devamlı çay verse bana.”
(Ömer Lütfi Mete)

Deminiz bol olsun.
Gizem Yağmur Gölbaşı
golbasigizemyagmur@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikler Korumalıdır