İTÜ Mezunu bir plaza insanı Sedef Hanım, üstelik tıpkı İTÜ Gastronomi Kulübü üyeleri gibi mutfak sevdalısı bir İTÜ’lü! Bizler için kendinden bahsetti, bizler için kolay mı kolay, leziz mi leziz bir tarif yazdı. Gelin kulak verelim bir plaza insanının mutfak hikayesine.
Merhaba Gençler
İTÜ Kimya Mühendisliği’nden mezun olup çok konuşanlardan olduğum için pazarlamayı seçenlerdenim. Oldukça yoğun bir tempoda çalışırken beni stresimden arındıran, sıkıcılıktan kurtaran ve çok eğlendiren yer mutfak. Ancak her pazarlama insanında olduğu gibi zamanım az. Bundan dolayı pratik ama keyifli yemeklere bayılıyorum. Aslında keyifli yemekleri pratik hale getiriyorum diyelim. Plaza insanlarının aklındaki “yemek işi zor iş; onu ben yapamam, ev hanımları yapsın” klişelerine meydan okuyorum. Herkese ayak üstü, ihtiyacına yönelik bir tarif verirken yakalıyorum kendimi. Aşırı marifetli bir anneannem, annem ve teyzem var; sanırım bu yüzden ben de mutfağı çok seviyorum. Yurt içinde ve yurt dışında tattığım ve beğendiğim hemen her şeyi evimde de yapmaya ve başta ailem, arkadaşlarım olmak üzere sevdiklerimle paylaşmaya bayılıyorum. Mutfakta kendi damak tadıma ve deneyimime göre bazen tarif içeriklerini değiştirip tattırdığım insanlardan lezzetli yorumlar almak beni çok çok mutlu ediyor. Kısacası mutfağı ve paylaşmayı çok seviyorum!
Sizlerle de basit ancak keyifli bir tarif paylaşmak istiyorum.Alaçatı’nın o muhteşem dokulu, damla sakızlı alaçatı muhallebisi mutluluğunu biz plaza insanları ve öğrenciler evlerimizde de yaşayabiliriz. Oldukça kolay bir tarifle hem de. Tarifi yaparken “kıvamı tutturabilir miyim, topaklanır mı?” diye hiç korkmayın, çünkü asıl mesainiz çırpma kısmı olacak ve topak falan kalmayacak. Tam 15 dakika çırpacağız! Alaçatı’ya 15 dakikada gidebilir misin? Hayır, öyleyse az sabır. 10 dakika çırpmaya çalışıp kaytarmayın olur mu, yerken dua edeceksiniz.

Malzemeler
- 3/4 paket margarin (250 gr’lık paket)
- 1 su bardağı un
- 9 yemek kaşığı toz şeker (silme ölçü, tepeleme değil)
- 1 kg süt (günlük süt öneririm)
- 1 paket vanilya
- 6-7 parça damla sakızı (dövülmüş)
Hazırlanışı
Margarini derince bir tencerede eritiyorsun. (Sonrasında tencerede çırpma yapacağız o yüzden granit, teflon ya da seramik değil çelik tencere tercih edin) Eriyince içerisine unu ekleyip rengi değişmeyecek şekilde birkaç dakika kavuruyorsun (Hafif kokusu çıkacak, yapıştığı yerden çok ayrılmamaya başladığında yeterli demektir). Rengi sararmasın ki beyaz bir muhallebi elde edelim. Sonra çırpma teli ile karıştırarak yavaş yavaş soğuk sütü ekliyorsun. Sütten sonra şekeri de ekliyorsun ve çırpma teliyle karıştırarak pişiriyorsun. Muhallebi kaynayıp fokurdadıktan sonra vanilya ve damla sakızını ekliyorsun, 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alabilirsin. Şimdi asıl o güzel kıvamı veren kısma geldik. Mikserle muhallebiyi tam 15 dakika çırpıyorsun. Hafif ıslattığın genişçe bir borcama muhallebiyi sıcakken döküyorsun. Soğuduktan sonra streç filmle üzerini kapatıp 2-3 saat buzdolabında bekletiyorsun. Üzerine tarçınla servis edebilirsin.
Hepinize afiyet olsun! İTÜ’ye selamlar!
Sedefnaz Yaşar
www.plazainsanimutfakta.com